Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

<>

Για να παρασκευάσετε έναν αυθεντικό εσπρέσσο με την πλούσια κρεμώδη γεύση και το μοναδικό του άρωμα μην αφήσετε τίποτα στην τύχη. Ακολουθήστε τις οδηγίες και φέρτε στο φλυτζάνι σας τα πιο απαλά και αρωματικά στοιχεία από κάθε κόκκο του ιταλικού καφέ


Θα χρειαστείτε
•Καφετιέρα espresso
•Χαρμάνι καφέ espresso
Οδηγίες
Βήμα 1

Κλίκ για μεγέθυνσηΧρησιμοποιήστε ένα καλό χαρμάνι. Ένας καλός συνδυασμός από την ποικιλία Arabica κατά το μεγαλύτερο μέρος και Robusta κατά το υπόλοιπο θα σας δώσει έναν εσπρέσσο με αρμονική γεύση, πλούσιο απαλό άρωμα και ανοικτοκάστανο καϊμάκιΒήμα 2

Κλίκ για μεγέθυνσηΓια να μη χάσει καθόλου από το άρωμα και τη γεύση του, πρέπει να αλέθετε τον καφέ αμέσως πριν από την παρασκευή του. Αν χρησιμοποιείτε αλεσμένο καφέ από το καφεκοπτείο ή συσκευασμένο, αγοράστε μικρές ποσότητες καταναλώστε τον σε μία με δύο το πολύ εβδομάδεςΒήμα 3
Διατηρήστε τον καφέ σε ερμητικά κλεισμένο κουτί μακρυά από το φως, τη ζέστη, την υγρασία και τις μυρωδιές ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμά του.Βήμα 4
Ιδιαίτερη σημασία στη γεύση του καφέ, έχει το μέγεθος των κόκκων του αλεσμένου καφέ. Ο καφές δεν πρέπει να είναι αλεσμένος σαν σκόνη γιατί αυτό εμποδίζει τη ροή του νερού κατά την παρασκευή του και επιπλέον οι κόκκοι θα διαπερνούν το φίλτρο καταλήγοντας στο φλυτζάνι. Ωστόσο δεν πρέπει να είναι χοντροαλεσμένος γιατί τότε το νερό θα περνάει γρήγορα μέσα από τον καφέ και δεν προλαβαίνει να απελευθερώσει τα συστατικά του. Το ιδανικό άλεσμα εξαρτάται από την καφετιέρα σας και θα το πετύχετε μετά από μερικές δοκιμές.Βήμα 5
Χρησιμοποιείστε καλής ποιότητας νερό, κατά προτίμηση μαλακό εμφιαλωμένο. Το νερό της βρύσης ενδέχεται να είναι σκληρό ή να αναδύει τη μυρωδιά του χλωρίουΒήμα 6
Η σωστή θερμοκρασία για την παρασκευή του espresso είναι στους 85-95 βαθμούς C. Οι οικιακές καφετιέρες συνήθως δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης. Ωστόσο πρέπει να προθερμάνετε την καφετιέρα πριν από την παρασκευήΒήμα 7
Η πίεση της καφετιέρας σας πρέπει να είναι 15 Bar. Αν η πίεση της καφετιέρας σας είναι μικρότερη ο καφές σας θα έχει ελάχιστο ή καθόλου καϊμάκι και θα υστερεί σε άρωμα και γεύσηΒήμα 8

Κλίκ για μεγέθυνσηΤοποθετείστε 7 γραμμάρια αλεσμένου καφέ στο φίλτρο της μηχανής σας και πιέστε τον ώστε να συμπιεστεί. Μην πατήσετε πολύ δυνατά τον καφέ γιατί θα μειωθεί η ροή του νερού. Το πόσο πυκνός πρέπει να είναι ο καφές στο φίλτρο της μηχανής σας θα το διαπιστώσετε μετά από μερικές δοκιμέςΒήμα 9
Θερμάνετε το φλυτζάνι που θα σερβίρετε τον καφέ σας. Έτσι θα διατηρήσετε περισσότερο το καϊμάκι αλλά και το άρωμα του καφέ σαςΒήμα 10

Κλίκ για μεγέθυνσηΘέστε σε λειτουργία τη μηχανή του espresso. Ο χρόνος που χρειάζεται για την παρασκευή του είναι περίπου 20 δευτερόλεπτα για ένα φλυτζάνι των 40 ml. Η ροή του ροφήματος πρέπει να είναι σαν το μέλιΒήμα 11
Ελέγξτε αν το καϊμάκι του καφέ σας είναι καφε-κόκκινο και παχύ. Αν ναι, τότε καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια και απολαύστε τον. Αν όχι, ελέξτε αν ακολουθήσατε έναν προς ένα τα προηγούμενα βήματα χωρίς να παραλείψετε κανένα και ξαναπροσπαθήστε. Σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου